PRIMAMO VAUČERE ZA 2024. GODINU

Atrakcije i izletišta

Gold - Gondola

Zlatiborska Gold – Gondola, dugačka je 9km, i predstavlja najdužu panoramsku gondolu na svetu. Povezuje centar Zlatibora sa ski centrom Tornik .Ima 54 kabine koje ukupno mogu da prime do 600 putnika po satu. Vožnja traje oko 25min u kojima ćete uživati u prelepim predelima Zlatibora na jedinstven način. Zvanično je puštena u rad 11.januara 2021.

Dino Park

Dino park je tematski park, edukativno-zabavnog karaktera. Na samom ulazu stičete utisak da ste u novoj dimenzii, koju čine 24 replike dinosaurusa iz ere Mezozoik. Avanutura park, zip line, 6D bioskop, veštačka stena, air soft (pucanje iz replika oružja), mini golf, kvadovi za decu, poligon za rolere, pikado klub i jos mnogo aktivnosti koje nude zabavu za sve uzraste. Poslastičarnica “Dinoslav“ , igraonica u zatvorenom prostoru, rođendaonica I dino prodavnica su takođe sastavni deo parka. Naši najmlađi imaju prilike da uživaju u mini zoo vrtu, baby zoo vrtu, bioskopu I sl.

Stopića pećina

Stopića pećina je jedna od najznamenitijih pećina u Srbiji. Nalazi se 19km od centra Zlatibora. Stopića pećina je rečna pećina kroz koju protiće Trnavski potok. Čine je pet celina – Svetla dvorana, Tamna dvorana, Rečni kanal, Velika sala sa kadama I kanal sa kadama. Dugačka je 1,691m I površine oko 7,911m2. Na zidovima su oblici koji podsećau na razne zivotinje I predmete.

Vodopad u Gostilju

Vodopad u Gostilju visok oko 20 m , predstavlja jedan od najviših vodopada u Srbii. Nalazi se u neposrednoj blizini Zlatibora u selu Gostilje . U okolini bogatoj borovom i bukovom šumom, kao i lekovitim biljem, jedna je od posećenijih turističkih destinacija. Prostor je prilagođen turistima, sa pešačkim stazama, a u neposrednoj blizini nalazi se i uređen bazen, koji se puni izvorskom vodom.

Ski centar TORNIK

Ski centar Tornik se nalazi 9 km od Zlatibora. Od 2021 godine , sa centrom Zlatibora je povezan Gold Gondolom. Nalazi se na oko 1490 m nadmorske visine i prestavlja najveće skijalište na Zlatiboru. Na ovom skijalištu ima 5 staza (Čigota, Ribnica, Stakova ravan , Zmajevac i Tornik). Opremljen je sa najmodernijom žičarom dugom 1850m kao i sistemom za veštačko osnežavanje.

Od letnjih sadržaja gostima su na raspolaganju bob na šinama, tjubing, avantura park, teren za mini golf, multifunkcionalni sportski tereni, zip line i šestosedna žičara koja se tokom letnjih meseci koristi za panoramsku vožnju.

Muzej - Staro selo Sirogojno

Na lokaciji od 5 hektara, pored crkve Svetog Petra I Pavla nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji, muzej “Staro selo Sirogono“ . Muzej predstavlja nepokreno kulturno dobro. Sastoji se od 40 kuća donetih sa svih strana Zlatibora, koje na u unikatan način pokazuju kulturu stanovana u zlatiborskom kraju u 19 I 20 veku. Prvu celinu čine kuće koje su sačuvale svoj izgled I namenu dok drugu celinu čine kuće čija je namena stala ista ali su prilagođene turističkim potrebama (apartmanske zgrade, prodavnice suvenira, krčma) .

El PAso City - Zlatibor

El paso City Zlatibor se nalazi 14 km od centra Zlatibora. Predstavlja tematski park, kaubojski grad u kome možemo videti verodostojne replike , salona, banaka, kancelarija za šerifa, replike zatvora, berbernice. U sklopu grada nalazi se i muzej sa starim oružjem divljeg zapada, kao i karavani, hoteli brnvare koje mogu da ugoste oko 100 gostiju. Iza grada je smešteno naselje “Karavan pored reke“ , sačinjen od 8 karavana , nazvanih po poznatim glumcima Iz vester filmova u kojima možemo I da prespavamo.

Avantura park

Naveći avantura park na Balkanu, nalazi se u srcu Zlatibora I predstavlja oazu zabave I adrenalina. Prostire se na 4 hektara u sklopu kojih se nalazi 6 nivoa, koji zahtevau različitu spremnost I prilagođeni su svim uzrastima. Turistima su na raspolaganju licencirani instruktori koji su tu da pomognu oko opreme I upoznavanju samog parka. Takodje, u parku se nalazi I restoran koji nudi tradicionalne specijalitete zlatiborskog kraja.

Spomenik na Šumatnom brdu

Spomenik na Šumatnom brdu podignut je u znak sećanja na streljane partizanske ranjenike na Kraljevim vodama I Palisadu 1941 godine. Visok je oko 4,8 metara i nalazi se na 5 km od Zlatibora. Staza do spomenika je osvetljena I prilagođena meštanima I turistima. Na spomeniku su ispisani stihovi Vaska Pope “Ne dam ovo Sunce u očima, ne dam ovo hleba na dlanu. “

Staza do spomenika je osvetljena, uređena i omiljeno je šetalište turista.

Rezervat prirode - Uvac

Rezervat prirode Uvac se nalazi na površini od 7,453 hektara i jedan je od najbolje očuvanih prirodnih atrakcija u Srbiji i stanište retke vrste lešinara – Beloglavog supa. Smaragdna voda, bujni tereni, veličanstven životinjski svet samo su neki od razloga koji doprinose popularnosti Uvca. Okružen je planinama, Zlatar, Muternica, Javor i Jadovnik. Glavna atrakcija rezervata su izuzetni meandri reke Uvac. Takodje , kanjon reke Uvac krije jednu od najdužih pećinskih sistema u Srbiji, Uvac.

 

Drvengrad

Drvengrad , poznat I kao Mećavnik je etno selo u Srbiji, koje je sagradio naš poznati režiser Emir Kusturica. U drvengradu je sve sagrađeno od drveta, ima gradsku kapiju, 13 ulica, 2 trga, 2 sokačeta, bisokop, crkvu, pijacu, sportski centar, restorane , teniske terene. Sa preko 50 drvenih brvnara koje su prenete iz okolnih zlatiborskih sela, Drvengrad najbole svedoči o načinu života I arhitektru zlatiborskoh kraja.

Šarganska osmica

U neposredno blizini Zlatibora nalazi se neobična 13,5 kilometara duga pruga u obliku broja osam. Pruga uskog koloseka prolazi kroz 22 tunela I preko 10 mostova. Ova neobična železnička trasa spade u jedne od najlepših na svetu. Duh nekih prošlih vremena I prelepi prizori prirode učiniće ovo iskustvo nezaboravnim.

Ribničko jezero

Ribničko jezero udaljeno je oko 8 km od centra Zlatibora, na pola puta ka Torniku. Nastalo je veštačkim putem, I predstavlja drugo po veličini jezero na Zlatiboru. Karakteriše ga čista I bistra voda, tamna boja kao I prelepo okruženje. Ribničko jezero je okruženo sa četinarskom šumom sa svih strana I biser je netaknute prirode. Kako naziv ukazuje, jezero je izuzetno bogato ribom.

Čigota - specijalna bolnica

Specijalna bolnica Čigota se bavi prevencijom , lečenjem I rehabilitacijom oboljenja štitne žlezde, bolesti metabolizma, gojaznosti, raznih povreda loko-motornog sistema I drughi oboljenja. Bolnica raspolaže sa 23 apartmana, 50 jednokrevetnih, 62 dvokrevetna I 26 trokrevetnih soba, kongresnom dvoranom. U slopu bolnice, nalaze se kafe poslastičarnice, restorani, bazeni, saune , sale za rekreaciju I teretane, sale za hidro masaže, frizerski saloni,butici, prodavnice , bibioteka, internet kafe, tv studio i sl. Na raspolaganju su I medicinkse usluge od strane najboljih lekara specijalista.

Ranč Zova

Ranč Zova nalazi se oko 1,5km od centra Zlatibora. Okružen bukovom šumom I pašnjacima, predstavlja i najlepši deo Zlatibora. U ponudi ima školu jahanja, terensko jahane I vožnju fijakerom . Pored konja u mini zoo vrtu  mogu se videti lame, divokoze, zečevi, divlje svinje, paunovi pa čak i vukovi. U skopu se nalazi kafanica, kao I restoran Bela breza. Na ranču se mogu kupiti I konjići, koji su obučeni za rad sa decom. 

Kraljev trg i jezero

Kraljev trg i zlatiborsko jezero su srce zlatiborskog turizma i simbol njegovog razvoja. Kraljev trg nosi naziv po kralju Aleksandru I Obrenoviću, koji je 1893 godine, 19.avgusta bio u poseti Zlatiboru i taj datum se smatra početkom organizovanog razvoja turizma na planini. Jezero koje krasi centar Zlatibora izgrađeno je 1947 godine. 

2020. godine Kraljev trg i jezero su kompletno rekonstruisani i Zlatibor je dobio novo i moderano šetalište, omiljenu destinaciju svih turista.

Panoramski točak

Na ulazu u turistički centar Zlatibora, preko puta hotela “Olimp“ postavljena je nova atrakcija Panoramski točak, koji nudi jedinstven pogled sa visine od 35m, iz 24 otovrene kabine. Vožnja traje oko 5 minuta a u večernjim satima ovde se vide raskošni svetlosni efekti.

Vidikovac Gradina

Na nadmorskoj visini od 1164m, nalazi se vidikovac Gradina. Na samom vrhu se nalazi , uređeni drveni letnjikovac. Ono što izdvaja vidikovac je teleskop, koji besplatno stoji na raspolaganju svim posetiocima. Vidikovac Gradina e udaljen 4,9km od centra Zlatibora I pruža prelep pogled koji se proteže čak do Bosne I Hercegovine I Crne Gore. Sa jedne strane pogled na varoš Čajetinu a sa druge –Zlatibor na dlanu kao i sve njegove lepote.

Vidikovac Obadovo Brdo

Vidikovac Obadovo Brdo je udaljen 6 km od centra Zlatibora. Kako je nadmorska visina jednaka kao I u centru , pa nije previše zahtevna, ovo predstvavlja veoma čestu pešačku turu turista. Do vidikovca se dolazi asfaltiranim putem, pa je moguće posetiti ga I automobilom , skuterom ili kvadom.

Vodice

Naselje Vodice se nalaze 10 km od centra Zlatibora. Ovo je mesto izuzetne I fascinantne lepote ispunjeno bajkovitim krajolicima . Vodice predstavljaju stari Zlatibor, onaj koji se pamti ranijih godina I na kome je rođen turizam ovog kraja. Jedan deo Vodica je urbanizovan, dok se na drugom kraju nalaze ogromna prostranstva I prirodne lepote. U centru vodica se nalazi sportski kompleks.