PRIMAMO VAUČERE ZA 2024. GODINU

Priroda

Zlatibor je pre svega planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, stoletnih borovih šuma i vodom bogatih planinskih potoka.

Zlatiborski okrug ima izgled prostrane, zatalasane visoravni, prosečne nadmorske visine oko 1000m, sa najvišim vrhovima Tornik ( 1496m ) i Čigota ( 1422m ).

Zdravlje

Zlatibor je vrlo zdravo mesto.

Boravak na ovoj planini povoljno utiče na poboljšanje krvne slike, pre svega na porast procenta hemoglobina u krvi i povećanje broja crvenih krvnih zrnaca. Sa tim u vezi, proglašen je terapijskim područjem za sva akutna i hronična oboljenja respiratornih organa, bolesti metabolizma, alergija, plućnih i srčanih bolesti, štitaste žlezde i anemije svih oblika.

Vazdušna banja

Zahvaljujući specifičnoj klimi i karakterističnim vazdušnim strujama, Zlatibor se smatra vazdušnom banjom. Na planini dolazi do takozvane “ruže vetrova” – suretanja kontinetalnih i mediteranskih vazdušnih strujanja, koji ubrzavaju lečenje i oporavak od mnogih plućnih i srčanih bolesti štitaste žlezde i malokrvnosti.

U prirodne lekovite činioce ubrajaju se čist i suv vazduh, nizak vazdušni pritisak i velika insolacija, preko 2000 sunčanih sati godišnje.

Preporuka mnogih lekara, kako za bolesne, tako i za zdrave ljude.

Legenda

Sve do polovine 19. veka prostor današnjeg Zlatibora nosio je naziv Rujno ( po cvetu Ruj ) i administrativno je pripadao Rujanskoj knežini. Tek do polovine prošlog veka naziv Rujno u zvaničnim spisama zamenjuje naziv Zlatibor.

O tome kako je Zlatibor poneo ” zlatno ime ” postoje tri legende:

  • Prema jednoj legendi, smatra se da je planina dobila ime po veoma retkoj vrsti belog bora koji u jednom delu godine umesto zelenih, ima četine zlatno žute boje. Ovaj bor je pronđen u zlatiborskom selu Negbina. Botanički je ispitan i priznat kao posebna vrsta. Posetioci ovaj poseban “zlatni bor ” danas mogu videti u dvorištu ispred Turističke organizacije na Zlatiboru i u dvorištu biblioteke u Čajetini.
  • Druga legenda kaže da je Zlatibor nazvan po bogatstvu borove šume , koja je doseljenicima iz Crne Gore i Hercegovine  bila  glavni izvor prihoda. Koristili su ovo drvo za građu, ali su od  njega pravili katran i luč, koji su prodavali u Šumadiji i Dalmaciji i pošto im je bio glavni izvor prihoda, imali su običaj da kažu kako je bor zlata vredan. U priči su ga uvek hvalili ” Zlatan je to bor! “
  • Treća legenda kaže da je Zlatibor dobio ime po suvatima ( pašnjacima ) koji s jeseni dobijaju žutu boju, boju zlata. Kombinacija zlatne trave prošarane borovima, možda je doprinela da ova planina ponese ime Zlatibor.

Doktor Đorđe Glišić, osnivač Instituta „Čigota“ na Zlatiboru.

“Zlatibor ima jednu golim okom nevidljivu zdravstvenu pogodnost, retku u Evropi, a jednu od dve takve u svetu. Druga je negde u Severnoj Americi. Radi se o „predominaciji magnezijuma nad kalcijumom u zemlji Zlatibora, pa samim tim u vodi i svemu što raste iz zemlje, pa naravno i u vazduhu. Ta predominacija stvara u vodi i vazduhu, u hrani koja raste iz te zemlje, lake negativne jone, dragocene za dve vitalne funkcije ljudskog organizma – metabolizam i hemo poetiku, „stvaranje krvi“.