PRIMAMO VAUČERE ZA 2024. GODINU

Zlatiborska sela

Selo Gostilje

Gostilje leži na obroncima planine, 30 km od centra na Zlatiboru. 

Gostilje pruža idealne uslove i za skupljanje lekovitog bilja, ribolov i sportski turizam.

Prirodno okruženje sela je živopisno, posebnu atrakciju predstavlja vodopad visok 22 m na reci Katušnici .Nadaleko je čuven po svojoj lepoti ,penušavim kapljicama i šumom vode.

Pored vodopada za obilazak je i atraktivna  rodna kuća Dimitrija Tucovića. Kuća je tipa zlatiborske bravnare i nalazi se pod zaštitom države.

Selo Kriva reka

Kriva Reka je pitomo zlatiborsko selo udaljeno 17km od centra Zlatibora. Živo i bogato selo sa preko 1350 stanovnika, uredjenom školom, terenima za fudbal i košarku.

Selo Ljubiš

Ljubiš je selo u opštini Čajetini,jedno od većih Zlatiborskih sela koje se nalazi izmedju vrhova Murtenice,Borkovca i Jasenova.Prosečna nadmorska visina  je oko 850 m a najniža 810 m,dok je Borkovac najviši vrh sa oko 1000m.

Ljubiš je idealno mesto za odmor svih onih koji čeznu za laganom šetnjom kroz netaknutu prirodu daleko od stresne svakodnevice.

Selo Tripkova

Tripkova je udaljena 12km od Zlatibora.Iako malo po broju stanovnika selo je značajno po kulturnim dešavanjima.Leti se organizuje likovna kolonija i radionica za izradu umetničkog stakla, kao i međunarodni seminari srpskog folklora.

Selo Jablanica

Selo Jablanica je udaljeno 22km od centra Zlatibora. Selo je čuveno po crkvi brvnari iz 1838 godine i seoskom višeboju koji se održava svake godine tradicionalno. Jablanica je jedno od najprostranijih sela u Srbiji.

Mačkat

Selo Mačkat je udaljeno  oko 15 km  od centra Zlatibora i oduvek je bio mesto u koje su svraćali putnici namernici zbog dobre hrane u nadaleko čuvenim kafanama.Ovo selo je poznato po svinjskom i jagnjećem pečenju. Svake godine u Mačkatu se održava nadaleko poznata “Pršutijada”, koju poseti preko 20 000 posetilaca.

Pršuta, rakija, kajmak, sir i duvan-čvarci, pečenje su zaštitni znakovi zlatiborskog kraja.

Sirogojno

Sirogojno se nalazi u istočnom delu Zlatiboraizmeđu Rožanstva i Trnave.

Poznato je po muzeju „Staro selo“ u okviru kojeg nalazi se oko 40 brvnara. Sve zgrade prenete su iz okolnih zlatiborskih sela i opremljene, kao i dvorišta, autentičnim pokućstvom, oruđima i alatima. U okućnicama se nalazi po jedna zlatiborska dvodelna kuća brvnara sa visokim, četvoroslivnim krovom, pokrivenim šindrom.

Rožanstvo

Široka ravnica  na ovoj visini kao da beži prema svetlosti i suncu. 

Najveća atrakcija u ovog sela je svakako Stopića pećina, jedna od najvećih istraženih pećina u Srbiji.

Nalazi se na levoj obali reke Prištavice, na nadmorskoj visini od 711 metara

Selo Semegnjevo

Semegnjevo- selo na Zlatiboru. Kazu, nastalo pre trista godina, kada su iz Crne Gore i Hercegovine dosli cak ovamo neki ljudi, doneli sa sobom razna semena iz svog kraja, te ih bacilli u novu zemlju. Ali, nikako da nikne. Rekose tada- seme gnevno. Napravise kovanicu- Semegnjevo, i eto tako mestani tumace naziv svoga sela.

Selo Rudine

Selo Rudine nalazi se u blizini Zlatibora prema Sirogojnu. Ime mu potiče od reči ruda, što asocira na planinski masiv i stene. To je možda zato što je ovo jedno od sela koje je najbliže samom centru planine Zlatibor. Dani u Rudinama su sunčani i zlatni. Ovo je mesto koje je pravi prirodni dragulj i idealno je ukoliko želite tišinu, mir, nenarušenu prirodu sa kristalno čistim vazduhom. U blizini se nalazi i reka Katušica, kao i dva jezera pogodna za pecanje.

Šljivovica

Ovo selo je poznato po izuzetno lepoj prirodi i proizvodima od voća. U selu Šljivovica se nalazi umetnička galerija ”Tijanića vodenica”, a u maju se tradicionalno održava Sajam domaće rakije šljivovice i drugih proizvoda od voća. Celodnevnu manifestaciju uvek prati muzika i veselje.

Ovo zlatiborsko selo u pravom smislu reči nudi kvalitetan i život i odmor

Dobroselica

U centru sela, okružena visokim stoletnim borovima, od kojih su neki stari skoro 500 godina, smeštena je crkva brvnara, posvećena proroku Iliji. Nedaleko od centra sela, nalazi se čudo prirode – Prerast, u narodu poznatiji kao Ječmenska pećina ili Šupljica.

U selu Dobroselici su snimana velika ostvarenja domaće kinematografije, kao što su „Original falsifikata“, „Crni bombarder“, „Zivot je čudo“ i dr.

Golovo

Donje Rudine – Golovo

Selo Golovo nalazi se na 12 kilometara od centra Zlatibora.U selu Golovo, nalazi se bazen koji se vodom snadbeva sa obližnjeg izvora. Dug 30 i širok 16 metara, dubine od 1 do 1,9 metara, bazen u jednom od najlepših zlatiborskih sela pravo je mesto za letnje osveženje i uživanje u prirodi tokom vrelih letnjih meseci.Okolina bazena je uređena, postavljeni su letnjikovci, ležaljke i suncobrani kako bi odmor i uživanje bili potpuni

Ribnica

Ribnica je selo koje se nalazi na zapadnom obodu Zlatibora, udaljeno 6 km od samog turističkog centra. Turističko rekreativno vrednost ribničkog područja predstavljaju glomazni venac Tornika, Crni Rzav i Ribničko jezero. U selu se nalazi prelepo jezero bajkovite lepote, koje je nazvano Ribničko. Poseban značaj selo je dobilo  sa početkom rada zlatiborske Gold gondola jer je na obali Ribničkog jezera izgrađena međustanica do vrha Tornika.

Selo Branešci

Branešci su pitomo i pristupačno selo na obroncima Zlatibora, svega 10-ak kilometara udaljeno od turističkog centra.

U Branešcima se nalazi kupalište Jokino vrelo, oaza mira i tišine, mesto za sve ljubitelje zlatiborske prirode, sportskog ribolova i ribljih specijaliteta.

Vodice

Na desetak kilometara, magistralnim putem prema primorju, nalazi se netaknuti deo prirode, koji svojom lepotom očarava i najprobirljivije posetioce. Vodice su mesto koje predstavlja omiljeno izletište lokalnog stanovništva, ali i svih posetilaca Zlatibora za jednodnevne piknike sa porodicom ili prijateljima, na kom će se zasigurno uživati u ovom jedinstvenom kutku prirode i na kom će se napraviti najlepše fotografije.