PRIMAMO VAUČERE ZA 2024. GODINU

Crkve na Zlatiboru

Crkva Preobraženja Gospodnjeg

Crkva Preobraženja Gospodnjeg smeštena je u samom srcu turističkog centra Zlatibora. Izgradnja hrama trajala je punih dvadeset godina i na Miholjdan 2013. godine je i osvećena. Izgrađen je prilozima vernika, donatora i sredstvima lokalne uprave. Hram se ističe po svojoj lepoti i monumentalnosti. Po svom arhitektonskom konceptu ova crkva predstavlja složenu kombinaciju različitih stilova. Pored glavne crkve, u priprati sa severne strane nalazi se paraklis posvećen Svetom proroku Mojseju, dok je u južnom delu smeštena krstionica.

Crkva brvnara u Jablanici

Crkva brvnara u Jablanici nalazi se na oko 25 kilometara od centra Zlatibora. Sagrađena je 1838. godine i posvećena je Pokrovu Presvete Bogorodice.Građena je od brvana u pravougaonoj osnovi, sa polukružnom oltarskom apsidom. Crkva ima dvoja vrata, na zapadnoj i severnoj strani i veoma male prozore. Širina crkve je oko 5,5 metara, a dužina oko 9,5 metara i pripada malim drvenim hramovimaPored crkve se nalazi drveni zvonik, a u samoj porti crkve i okolo u šumi pored nje, nalaze se kućice od brvana – sobrašice (drugi nazivi su i šatre, sobre i trpeze).

Crkva u Sirogojnu

Crkva u Sirogojnu posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu sagrađena je 1764. godine. Ktitor hrama je bio Georgije Smiljanić.Oko crkve je spomenički kompleks kome pripada i Muzej na otvorenom ”Staro selo” i pod zaštitom je države.Najveću vrednost Crkve čini ikonostas koji je prvi rad najvećeg srpskog zografa Simeona Lazovića. U crkvenoj porti su zaštićeni nadgrobni spomenici iz XIX veka sa jedinstvenim likovnim predstavama i tekstovima.

Crkva brvnara u Dobroselici

Crkva brvnara u Dobroselici nalazi se u istoimenom zlatiborskom selu. Udaljena je 19 km od turističkog centra Zlatibora i 5 km od centra Vodica. Crkva je posvećena Svetom proroku Iliji, a na severnoj strani crkve sačuvan je zapis urezan na gredi da je crkva građena 1821. godine. Crknu je sagradio seoski majstor Mitar Udovičić.Po načinu izrade, pojedinim detaljima, masivnoj i lepo oblikovanoj građi ovaj objekat spada među najlepše crkve brvnare. Hram je pravougaonog oblika sa polukružnom apsidom od brvana, dužine 8, a širine 5 metara. Unutar crkve se nalazi ikonostas sa vrednim ikonama: Prestone ikone Presvete Bogorodice i Isusa Hrista.

Crkva u Čajetini

Crkva Svetog Arhangela Gavrila nalazi se u samom centru naselja Čajetina, 5 kilometara od turističkog centra Zlatibor. Ovaj pravoslavni hram pripada žičkoj eparhiji i odlikuje ga bogatstvo velikog kulturnog i istorijskog značaja. Crkva poseduje 47 bogoslužbenih knjiga sa posvetama značajnih ličnosti srpske pravoslavne crkve i države.Najvrednija knjiga je Jevanđelje, preneto iz Sirogojnske crkve, štampano u Moskvi 1814. godine.

Crkva u Mačkatu

Crkva u Mačkatu završena je 1859. godine. Posvećena je Svetom Iliji i ima vredne starine iz 19 veka.sagrađena je na mestu stare srednjovekovne nekropole za koje narod čuva predanje o pobedi mladog kralja Dušana nad bogumilimaU crkvi se čuva i prestona ikona Isusa Hrista delo Aleksija Lazovića.U vlasništvu ove crkve je i nekoliko posebnih ikona, prenetih iz stare čajetinske crkve brvnare u Cerovu (1810-1860): Sveti Sava, Stevan Prvovenčani, Bogorodica sa Hristom, Isus Hristos, Velikomučenik Georgijezatim Arhangel Mihailo i Sveti Đorđe, ikona iz Svete Gore.

Crkva u Tripkovi

U zlatiborskom selu Tripkova sagrađena je 1861. godine kapela Svete nedelje. To je bila jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom na istoku. Pod je bio od drveta i olatar je bio pregrađen drvenom pregradom. Sredinom XX veka dotrajala kapela se srušila da bi parohijana 2003. godine ponovo, iz temelja uzdigli svoju kapelu. Tokom obnove kapele 2003. godine ukrašena je sa novim zidnim slikama i ikonama, među kojima se kao posebna vrednost čuvaju i Lazarevićeve carske dvere.

Crkva u Semegnjevu

U živopisnom zlatiborskom selu Semegnjevu, na 1200 metara nadmorske visine uzdiže se arhitektonski i duhovni biser, Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja. Izgrađena je davne 1927. godine i svedoči o postojanju životnoj borbi i ljubavi ljudi sa ovih prostora. Crkva Svetog Jovana Krstitelja je jednobrodna crkva brvnara, manjih dimenzija, izgrađena u duhu arhitekture 18. i 19. veka. Građena je od tesanih brvana pravougaone osnove koja se završava polukružnom drvenom apsidom. Pored duhovne vrednosti, drveni hram u Semegnjevu predstavlja jednu više turističku vrednost zlatiborskog kraja koju vredi posetiti.